Cerita BM Tahap 1


Serigala dengan Kambing
  Sekawan kambing sedang meragut rumput di atas bukit. Di situ, terdapat lima ekor anjing mengawasi mereka.
  Tiga ekor serigala yang kelaparan bersembunyi di sebalik batu besar. Mereka ingin makan kambing yang gemuk itu. Bagaimanapun mereka tidak berani menghampiri kambing-kambing itu kerana kambing-kambing itu dikawal oleh anjing yang garang.
   Tiba-tiba, beberapa ekor anak kambing terlepas daripada kumpulan utama. Mereka asyik bermain-main di pinggir hutan.
  Anjing-anjing yang setia itu menghalau anak-anak kambing itu supaya masuk ke dalam kumpulan utama.
  Bagaimanapun terdapat seekor anak kambing yang mengingkari arahan anjing itu. Anjing itu terpaksa menggonggong anak kamboing itu ke kumpulan utama.
  Anak kambing itu terjerit-jerit dan menanggis. Ia mengadu kepada ibunya bahawa anjing pengawal itu menggigitnya. Ibu kambing naik angin lalu memarahi anjing.
  Apabila melihat keadaan itu, serigala tua terus menyamar sebagai doktor. Ia menawarkan khimat untuk merawat anak kambing itu.
  Tidak lama selepas anjing-anjing itu pergi, ketiga-tiga ekor serigala pun terus menyerang kambing-kambing itu. Semua kambing telah digigit hingga mati oleh serigala-serigala itu
  Cerita ini menyampaikan kepada kita bahawa kita tidak harus mempercayai sesuatu hal sebelum menyiasatnya seperti ibu kambing mempercayai anak kambing dan menyebabkan semua kambing digigit oleh serigala.

 Cerita Yang Kedua

Kisah Dua Ekor Katak
  Di suatu ketika, ada dua ekor katak.Mereka tinggal di dalam sebuah kolam yang sama.Mereka melalui hari-hari dengan makan dan bermain bersama.
  Pada musim panas, ia adalah hari yang paling panas sehingga kolam itu mulamenjadi kering. Kedua-dua katak itu mula berasa risau . “ Bagaimana kita hendak meneruskan hidup?” Tanya salah seekordaripada mereka. “Lebih baik kita tinggalkan kolamini dan berpindah ke tempat yang lebih selamat,” kata katak yang salah satu lagi.
   Maka,mereka pun keluarlah dari kolam itu dan membuat keputusanuntuk bersama mencari tempat yang lain. Beberapa kawasan telah mereka lalui., maka mereka puntibalah di sebuah perigi yang dalam di mana ia mengandungi air yang mencukupi.
   “Ah! Perigi ini memang amat sesuai untuk dijadikan rumah kita. Mari lompat ke dalamnya!” kata salah satu daripadanya. “Tunggu!” kata katak yang satu lagi. “Tiada kesangsianlagi memang perigi ini boleh dijadikan tempat tinggal dan juga tempat mencari makanan. Tetapi, tidakkah kau terfikir yang perigi ini akan menjadi kering juga?” katak itu pun tersedar akan munasah kata-kata sahabatnya itu. Mereka melompat semula bagi mencari tempat tinggal yang lebih selamat.
Dalam cerita ini, kita menyedari bahawa kita tidak haruslah membuat keputusan tanpa berfikir akan kesannya.

Cerita Yang Ketiga
Petani Yang Bijak
   Pada zaman dahulu, seorang petani tinggal di kaki gunung di pinggir sebuah hutan. Pada suatu hari, selepas membajak, petani pulang ke rumah untuk makan tengah hari.Dia meninggalkan lembunya di sawah.
  TIba-tiba datang seekor harimau. Harimau telah memerhati petani dan lembunya selama beberapa hari. Ia tidak tahu sebabnya lembu yang kuat dan mempunyai sepasang tanduk yang tajam itu takut kepada petani.
Apabila harimau mendekati lembu, lembu terperanjat dan cuba menjerit. “Jangan takut,” kata harimau. “Saya tidak akan makan awak.”
“Apakah yang awak mahu?” Tanya lembu
Kemudian harimau duduk sambil berkata,”Mengapakah awak selalu membuat kerja dengan teruk? Bukankah awak mempunyai badan yang lebih besar daripada manusia?”
 Lembu menggeleng-geleng lalu berkata,”Setiap hari saya bekerja keras kerana akal saya lembap. Jadi saya terpaksa mendengar kata-kata tuan saya.”
Selepas makan tengah hari, petani datang ke sawah semula. Lembu berkata kepada harimau.”Tuan saya sudah datang. Lebih baik awak bertanya kepadanya.”
Harimau pun berjalan mendekati petani. Sebaik sahaja melihat harimau mendekatinya, petani berasa takut.
“Jangan takut wahai petani,” kata harimau. “Saya datang hanya untuk belajar sesuatu daripada awak.”
“Belajar apa?” tanya petani kehairanan. Dia masih takut kepada harimau.
Kemudian harimau terus berkata,”Lembu kata awak mempunyai akal yang baik. Sebab itu ia hanya mengikut apa-apa yang awak suru. Apakah akal itu? Bolehkah saya melihatnya?”
Petani segera mendapat satu akal lalu berkata,” Oh , sudah tentu, tetapi akal itu ada di rumah saya.”
“Bolehkah  awak ambil akal itu dan tunjuk kepada saya?” rayu harimau.
“Boleh,” jawab petani,”tetapi saya bimbang jika saya pulang, awak akan makan lembu saya.”
Harimau terlalu ingin melihat akal itu. Tanpa berfikir panjang ia memberi cadangan, “Itu mudah saja. Awak ikat saya. Dengan itu, awak tidak perlu bimbang saya akan makan lembu awak.”
“Baiklah,” kata petani sambil tertawa sendiri. “Itu cadangan yang baik.”
Petani mengambil seutas tali lalu mengikat harimau pada sepohon pokok. Lembu yang berada di sebelah harimau hanya tertawa dan berkata kepadanya, “Awak akan dapat melihat akal tidak lama lagi.”
Petani pergi dari situ dan meneruskan kerja mambajak sawah. Kemudian harimau berkata, “Wahai petani, mengapakah awak tidak pulang untuk mengambil akal dan tunjuk kepada saya?”
Petani tertawa lalu menjawab ,”Awak terlalu bodoh. Sehingga sekarang awak masih tidak tahu apa yang dimaksudkan dengan akal!”
Dalam cerita ini menyampaikan kepada kita bahawa jika kita tidak berhati-hati , seseorang yang lebih bijak akan mengatasi kamu.

No comments:

Post a Comment